Araştırmalara göre her 3 erkekten birinde görülebilen jinekomasti, memenin aşırı gelişimi olarak tanımlanır. Çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkan jinekomastinin sağlığa hiçbir zararı yoktur. Buna karşın kişide utanma ve sıkılma gibi psikolojik problemlere yol açmaktadır.

Yetişkinlerde östrojen ve testosteron hormonlarının düzensizliğinden meydana gelen jinekomasti, tedavi altına alınmadığı sürece kendiliğinden gerilemez. Bebeklikte ve yaşlılık döneminde de ortaya çıkabilen jinekomastiye, kullanılan bazı ilaçlar da sebep olabilmektedir. Bunlar arasında prostat kanseri tedavisinde kullanılan anti-androjen ilaçlar, anabolik steroid ve androjenler, AIDS tedavisinde kullanılan antiretroviral ilaçlar, bazı anksiyete ve ülser ilaçları, bazı antibiyotikler ve kemoterapiler yer almaktadır. Ayrıca uyuşturucu ve alkol kullanımı da jinekomastiye yol açan etkenler arasındadır. Bazı sağlık problemleri de (testis kanseri gibi) kişide hormonal dengeyi bozarak jinekomastiye yol açabilir. Jinekomasti durumunun bir başka sebebi de yağ birikimine bağlı (psödo-jinekomasti) olarak kilo alımıdır. Yetişkin hastaların çoğunluğunda görülen sebep fazla kilolardır.

Ergenlik döneminde hormonal değişimlere bağlı olarak görülebilen jinekomasti, bu süreçte kendiliğinden düzelebilmektedir. Altta yatan bir hormonal bozukluk var ise tedavi çocuk endokrin uzmanları tarafından verilmektedir. Eğer hormonal bozukluk yok ve altta yatan başka bir etkende yok ise 6-12 ay bekledikten sonra cerrahi düşünülebilir.

Meme bölgesinde şişkinlik, hassasiyet ve ağrı ile kendini gösteren jinekomastide, meme uçlarından sıvı gelmesi de mümkündür. Fiziki muayene ile kolayca tespit edilen jinekomasti, USG yapılarak doğrulanır. Ortaya çıkan veriler ışığında tedavi süreci programlanır. Jinekomasti için açık,  kapalı (liposuction) veya iki tekniğide içeren cerrahi yöntemler mevcuttur. Jinekomastide ameliyat, kesin ve en etkili çözümdür. Operasyon sonrasında 4 hafta kadar korse kullanımı önerilebilir. Günlük hayata hemen dönülürken spora 1 ay sonra başlanabilir.